Архив новини от община Несебър

Празнуваме Благовещение


Православната църква днес чества празника Благовещение (блага вест), който се отбелязва винаги на 25 март. На този светъл ден се възпоменава едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха и от злото.
На този ден според Библията ангел Гавраил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил Божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания Месия - Избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението. Изпълнението на ангелските слова наистина донесло велика радост на всички искрено вярващи християни. Това е дълбокият смисъл на празника. Християните приемат със сърцата си събитието от Назарет и осмислят неговото съдържание. Честването на празника се утвърждава от Православната църква през VII век.

В народните представи и вярвания Благовeщение или още Благовец се счита за "половин Великден". По мястото си в календара денят стои най-близко до пролетното равноденствие и българите го свързват с пролетта, с идването на прелетните птици и с окончателното пробуждане на природата. На Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувица, да бъде през цялата година сит и с пари.
На този ден се извършват дейности, свързани с народната етимология на името на празника. Сеят се зеленчуци и присаждат плодни дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед..
Публикувана на 25 Mar 2010 от dimitar_kw
Content Management Powered by UTF-8 CuteNewsАрхив новини по години:
2008 / 2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016