ПРАЗНИК НА НЕСЕБЪР 2015

В организирането на всички празници и фестивали в Община Несебър, винаги на първо място, като най-значими, са поставяни местните хора. Така и в подготовката на най-големия празник за региона  – 15 август, Голяма Богородица, местните управници обръщат най-голямо внимание на несебърци. С грижа за тях и техните интереси, Община Несебър подготвя най-разнообразни събития, достигащи до грандиозни спектакли от световен мащаб. Вече стана традиция в навечерието на празника, на 14 август да се организира безплатен концерт, специално за гражданите на Несебър, тъй като на следващия ден, като домакини, те са ангажирани с посрещането на многодохилядни гости на града. От 5 години насам, по идея на кмета г-н Николай Димитров, на този концерт се представят специално подготвени филми-портрети на граждани, които с труда и таланта си през годината са прославили Несебър извън неговите предели или са допринесли за добруването на съгражданите си. На събитието кметът изказва специални адмирации и признание към достойните граждани на Несебър – учители, творци, спортисти, медицински и социални работници, рибари, книжовници, историци и др.


Тази година, на 14 август в 21:30 ч., под окъпаното със звезди вечерно небе на древната сцена на Амфитеатъра, ще започне празничният поздравителен концерт, посветен на гражданите на Несебър. Общината е решила да поздрави несебърци за празника с концерт на дует Ритон. А избрани да бъдат представени пред публиката, ще имат честта петима граждани:
Иван Ненков – поет, сатирик, музикант общественик, автор на някои от най-емоционалните песни за морето: „Ах, морето“, „Късно лято“, „Старият капитан“, „Мария“, както и на "Щурците", Тони Димитрова, Веселин Маринов, различните формации на "Тоника",  Ваня Костова, Нели Рангелова, Кристина Димитрова и Орлин Горанов, Васко Кръпката, Милица Божинова и Илия Ангелов, Дани Огнянов, дует “Домино”, “НЛО”, “Фанданго”.
Неделчо Богданов – аниматор, по-известен като създател на анимационната поредица  „Българ“. Той е автор и на филмите "Професорът", "Зверове", "Екип 54“. През изминалата година създава пълнометражния филм „Българ“ и книгата-игра със същото име.
Дафа Налбантова  - ръководител на Самодейна Фолклорна Формация „Българка“, която представи достойно Несебър и Читалището  на сцената на международната туристическа борса в гр.Хожув, Полша  и на Международния фолклорен фестивал в гр.Римини, Италия.
 Вера Александрова - ръководител на Фолклорна Формация "Македонка" при НЧ "Яна Лъскова 1905" - Несебър, която през тази година спечели престижната награда – „Представителен фолклорен ансамбъл на СIOFF –България” ( Международна културна организация на фолклорните фестивали под егидата на ЮНЕСКО). Наградата се връчва за 4 г. (2015-2018 г.)
Никола Абрашев  - председател на Клуб по спортни танци „Несебър“. Възпитаниците  на клуба,  през 2015г. донесоха на Несебър множество златни, сребърни и бронзови медали и прославиха името му в национални и международни конкурси.

Архив празник 2014г празник 2013г празник 2012г празник 2011г празник 2010г празник 2009г. празник 2008г.