Вие сте тук: Ден на Несебър >> Ден на Несебър 2008 г.

Град Несебър отбелязва своя празник на 15 август празника на Божията майка „Успение Богордично”.

Целият ден преминава под знака на доброто настроение и дадва възможност на хиляди хора да се включат в празненствата, организирани ежегодно от Община Несебър. Първи бива почетен празника на Божията майка „Успение Богордично” в едноименния храм в Стария град.

Как премина празника през 2008 г.:

Тържествена Света Литургия по случай празника „Успение Богордично” в едноименния храм в Стария град отслужи сливенският митрополит Йоаникий. Още в ранни зори улиците се изпълват с аромата на прясно изпечена риба, приготвена от църквата за дошлите да се помолят за здраве и благоденствие.


На другия край на града под пъстарата сянка на дърветата в Южния парк, се събраха официалните гости на празника, за да присъстват на първата по рода си сесия на открито на Общински съвет Несебър. След тържественото отличаване на създателя на парка и на другите зелени площи в града – инж. Димитър Козаров със званието „Почетен гражданин на Несебър”, всички присъстващи имаха възможност да се докоснат до изкуството на несебърските художници в изложбата на икони ”Богородица –закрилница”.

Община Несебър не пропусна да зарадва и най – малките си жители с весело детско парти отново в Южния парк. Организирани бяха най – различни забавления за малчуганите – игри, танци, подаръци, както и килограми безплатен сладолед.

Несъмнено една от най – големите атракции беше шоуто на местния клуб „Несебър мото”. Моторджиите обиколиха комплекс Слънчев бряг и новата част на Несебър, и финишираха в Стария град на площад Месамбрия, за да се поздравят по случай празника и да се включат към всеобщото веселие.

С настъпването на вечерта, празничното настроение се разпросрани из Несебър като пожар и освети целия град, препълнен от многобройни тълпи от хора, дошли специално за случая.

На пет сцени, разположени в различни точки на града, местни и гостуващи музиканти забавляваха минувачите. Неостаряващите несебърски самодейци пред Пощата, квартет „Интро” на Старата Митрополия, Мария Богданова и модното ревю на колекцията й „Шоколад” пред Пантократора, Представителния духов оркестър на Българските военноморски сили и рокаджиите от група „The Four” на Крайбрежнта алея, формация „Танца на вятъра” в Амфитеатъра – всички те, с изкуството си, направиха празника на Несебър незабравим.

Не липсваше и подобаваща почерпка. Две огромни шатри в началото и в края на Провлака раздаваха хапки и напитки, а ето и развносметката – 2,5 тона вино, 15 000 бутилки минерална вода и 200 кг соленки!

Точно в 22 часа, последният концерт събра различните предпочитания, настроения и вкусове пред Крепостните стени на Стария град. Изпълненията на фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг”, техният ръководител и народен певец Денислав Кехайов и вокалният квартет „Абагар” поведоха километрични хора, които по стар български обичай се извиха из целия площад и допълниха общата еуфория.

В кулминацията на празничната нощ, кмета на Несебър г-н Николай Димитров излезе пред хилядната тълпа и поздрави своите съграждани по случай празника. Само секунди след това от небето над древния град се засипаха звезди. Уникалното фойерверк шоу сля небето и морето в приказна светлина и накара всички присътващи да повярват в сърцата си, че в този миг Богородица им се усмихва!


_ІІ___ІІ

Официален сайт на Община Несебър. Всички права запазени!